Roli i ProCredit Group në parandalimin e ndotjes plastike

2/8/2023

ProCredit Group, në kuadër të ndërgjegjësimit dhe parandalimit ndaj ndotjes plastike, është bërë pjesë e Institucioneve Financiare lider, zgjedhur nga UNEP FI.

Pas miratimit të rezolutës historike për të krijuar një marrëveshje ndërkombëtare ligjërisht të detyrueshme për t'i dhënë fund ndotjes plastike deri në vitin 2024, të miratuar nga Shtetet Anëtare të OKB-së në mars 2022, UNEP FI po mbledh një grup thelbësor të institucioneve kryesore financiare të cilët do të luajnë një rol të rëndësishëm në mbështetjen e zhvillimit të marrëveshjes dhe zbatimin e saj në të gjithë sektorin financiar global.

Grupi i Drejtimit të Financave për Plastikën do t'i japë të dhëna dhe sugjerime Komitetit Ndërqeveritar të Negociatave (INC) mbi rezultatet e dëshiruara për bankat, siguruesit dhe investitorët. Ai gjithashtu do të ndërtojë gatishmërinë në sektorin e financave për të vepruar kundër ndotjes plastike përmes rritjes së ndërgjegjësimit, ndërtimit të kapaciteteve dhe mbështetjes për vendosjen e objektivave.

Me një kamion plehrash plastike që hidhet në oqeanet tona çdo minutë dhe prodhimi që pritet të dyfishohet deri në vitin 2040, ndotja plastike është një kërcënim serioz global mjedisor dhe social. E lidhur thelbësisht me ndryshimin e klimës, humbjen e biodiversitetit, ndotjen dhe shëndetin publik, ajo paraqet rreziqe të larta si dhe mundësi për industrinë e financave e cila ka një rol kyç për t'i dhënë fund ndotjes plastike.

I mbledhur nga UNEP FI dhe i sponsorizuar nga Fondacioni Minderoo, grupi tashmë përfshin institucione financiare si Allianz, ING, ProCredit Group dhe Woori Financial Group dhe do të rritet në rreth dhjetë banka dhe sigurues që do të bashkëpunojnë me Parimet për Investime të Përgjegjshme (PRI ), me objektivin e mobilizimit të një komuniteti më të gjerë të institucioneve financiare në periudhën afatmesme në këtë axhendë. Grupi do të marrë gjithashtu mbështetje strategjike nga Partneriteti Global i Veprimit Plastik i Forumit Ekonomik Botëror dhe do të sigurojë qëndrueshmëri përmes bashkëpunimit me iniciativa të tjera si Koalicioni i Biznesit për një Traktat Global të Plastikës të udhëhequr nga Fondacioni Ellen MacArthur dhe Fondi Botëror i Kafshëve të Egra (WWF).

"Institucionet financiare kanë një rol të rëndësishëm për të luajtur në financimin e ndryshimit të sistemeve të nevojshme për t'i dhënë fund ndotjes plastike dhe për rrjedhojë në kontributin në Traktatin e Plastikës. Në ING ne jemi të përkushtuar të jemi pjesë e Grupit të Drejtimit të Financave për Plastikën dhe shpresojmë të mirëpresim më shumë kolegë në këtë grup!" Steven van Rijswijk, CEO, ING Group